zarlon

 

Een nieuwe trend in polyester snaren zijn de co-polyester snaren, dat zijn polymeren die uit verschillende monomeren zijn opgebouwd. Deze polyester snaren hebben een hogere soepelheid. Dat geldt ook voor de meerhoekige (nieuwste) polyester snaren.

Co-polyester heeft de eigenschap om te vervormen bij de kruisingen van de snaren, ze bewegen niet met elkaar, dus breken ze minder door wrijving en geven ze dezelfde stabiliteit bij elke keer dat je de bal raakt.

Alle Zarlon snaren, met uitzondering van de Tour- en Spin serie, zijn co-polyester snaren.

 

De polyester snaar:

De polyester snaar is nog niet zo lang geleden ontwikkeld en is nu al ondenkbaar uit het assortiment van beschikbare snaren: meer dan de helft van alle snaren waar tegenwoordig mee wordt getennist is gemaakt van mono-polyester (enkel) dan we van co-polyester (twee).

Polyester heeft de eigenschap om opmerkelijk langer mee te gaan dan snaren die van andere materialen zijn gemaakt. Hierdoor staan polyester snaren het de speler toe om met dunnere snaren te spelen terwijl de snaar toch even lang mee gaat als dikkere snaren van andere materialen. De dunnere slijtvastere polyester snaar brengt zo het extra voordeel met zich mee dat een speler meer snelheid kan geven aan de bal zonder daar zelf technisch meer voor te hoeven doen terwijl de snaar even lang meegaat als dikkere snaren die gemaakt zijn van ander materiaal en waar dit voordeel bij ontbreekt. Dit is tevens de hoofdreden waarom polyester snaren niet meer uit het hedendaagse toptennis zijn weg te tennissen. In het profcircuit speelt vrijwel elke speler dan ook met (co)polyester snaren.

Zoals al even genoemd zijn er enkel polyester snaren en dubbel polyester snaren.
Enkel polyester voelt erg stijf aan in vergelijking met ander soort materiaal snaren en ondanks dat deze snaren beduidend langer meegaan, verliezen ze het gewicht waarmee ze in het racket zijn geplaatst vrij snel. Dit maakt dat deze snaar voornamelijk aangeraden wordt aan spelers die veel spelen en daardoor hun bespanning snel doorslaan dan wel snel hun bespanning sowieso snel doorslaan.
Deze single polyester snaar (ook wel toursnaar genoemd omdat hij voor spelers is die vaak spelen ofwel 'touren'), is hierdoor niet geschikt voor recreanten.

De co-polyester snaar:


Naast de enkel polyester snaar is er de co-polyester snaar. Het betreft twee verschillende polyestersnaren die in een bepaalde verhouding in elkaar zijn vervlochten. Nadat de enkel polyester snaar was uitgevonden met haar positieve eigenschappen wilde men de nadelen van deze snaar (het snel verliezen van zijn kilo’s eenmaal in een racket gezet) minimaliseren en het liefst zelfs elimineren. Men ontdekte dat dit mogelijk was door twee polyester snaren in bepaalde verhoudingen met elkaar te combineren. Tegenwoordig zijn deze verhoudingen en de soorten die daarvoor worden gebruikt een groot geheim en vormen ze de sleutel tot succes. Grote kapitalen worden geïnvesteerd in dit onderzoek dat wordt uitgevoerd in speciale laboratoria. 

De te combineren snaren in de juiste verhoudingen zijn uiterst belangrijk om tot de gewenste eigenschappen te komen. De vraag naar bepaalde eigenschappen verschilt ook. Iedereen wil bijvoorbeeld dat de terugloop van het gewicht in de snaren minimaal is, maar als dit in een bepaalde snaar is gelukt, dan kan het zomaar zijn dat de snaar erg hard is. Dat geeft dan weliswaar veel extra snelheid (net zoals dat bij een dunnere snaar het geval is en bij een bespanning met veel kilo’s >28), maar omdat de bal hierdoor sneller van het racket vliegt, het raak moment hierdoor korter is dan bij bijvoorbeeld een zachtere snaar (dit is ook extra het geval naarmate een snaar dikker is en wanneer het racket met minder kilo's is bespannen), is het moeilijker om controle te hebben over de bal.